«Who is afraid of the evil GMOs?»
Jürg Vollmer is editor-in-chief of the magazine «die grüne». He advocates the authorisation of breeding methods such as genome editing. In this way, the advantages of wild and cultivated plants can be combined in a meaningful way.
Tuesday, November 2, 2021
Content in German
Modernes Genome Editing ist kein Teufelszeug, sondern die logische Fortsetzung der Mutation und Mutagenese in der Pflanzenzucht. Pflanzengenetiker verändern das Erbgut mit der «Genschere» CRISPR/Cas so präzise, dass man auch von «Gen-Chirurgie» spricht. Ohne artenfremdes Genmaterial hinzuzufügen (= transgen-frei).
CRISPR/Cas unterscheidet sich in den Zielen und im Ergebnis nicht von der traditionellen Pflanzenzucht: Sie verändert ein Gen-«Schnipsel» und macht damit Nutzpflanzen ertragreicher und resistenter gegen Krankheitserreger und Schädlinge. Und das ist nötig: Denn die heutigen – auf hohen Ertrag gezüchteten – Nutzpflanzen sind genetisch verarmt.
Mit CRISPR/Cas werden Nutzpflanzen gezüchtet mit den Vorteilen der robusten (und oft auch schmackhafteren) Wildpflanzen und den Vorteilen von Kulturpflanzen, die Schädlingen trotzen, Pestizide einsparen und dabei mehr Ertrag liefern. Es wird Zeit, dass wir unsere Angst vor den «bösen GVO» überwinden und die Chance nutzen, die sie bieten.
Jürg Vollmer ist Chefredaktor der Zeitschrift «Die Grüne». Dieser Beitrag erschien zuerst in der Ausgabe 10/2021.
Related articles
Why AI has not yet had its breakthrough in agriculture
Artificial intelligence is gaining ground in many areas. However, the new technology does not yet seem to have really arrived in agriculture. The reason for this is nature, which is throwing a spanner in the works of AI. Nevertheless, the opportunities that AI could offer agriculture are immense.
Potato farmers want robust varieties
As the use of pesticides is to be massively reduced, the potato industry now wants to focus on more robust varieties. The industry has even concluded a target agreement with the federal government. This is ambitious: By 2040, robust varieties are to thrive on 80% of potato cultivation areas.
How genetic engineering is saving the Cavendish banana
The most popular banana variety - the so-called Cavendish banana - could soon disappear due to a persistent fungus. Australian researchers have developed a solution based on genetic engineering.
Nutrition: Does the future belong to the green gene scissors?
New plant varieties contribute to security of supply. The new breeding methods known as "gene scissors", such as Crispr, have the potential to revolutionise agriculture and nutrition.